KITARA

Klasična, akustična, električna in bas kitara

Kitara je zelo popularen, izjemen in vsestranski inštrument. Prisoten je skoraj v vseh glasbenih zvrsteh. V glasbenih skupinah se uporablja kot glavni (solistični) ali kot ritmični inštrument.

Ta čudoviti 6-strunski inštrument, akustična kitara oz. klasična kitara, se lahko uporablja tudi kot samostojno solistično koncertno glasbilo.

Učenje kitare in pravilna vaja nam kmalu omogočita tudi udeležbo na nastopih, katerim posvečamo veliko pozornosti. Učenci se kmalu privadijo odra, kar izjemno pripomore tudi k obvladovanju treme in strahu pred javnim nastopanjem.Začetne pesmi za kitaro so običajno poznane in domače, zato se napredek pri inštrumentu lahko vidi v zelo kratkem času.

Odvisno od starosti, a običajno se najprej pri kitari učimo osnovnih melodij, nato se dodajajo spremljevalni toni in akordi, ki obogatijo zvok. Kitara je postala zelo popularna zaradi svoje zmožnosti spremljanja petja, hitrega napredka in ker je lahka za prenašanje. Prav zaradi tega je nepogrešljiva spremljevalka na vsakem izletu.

Učenje kitare je primerno za otroke in odrasle. Za najmlajše je na voljo tudi otroška kitara, ki je nekoliko manjše velikosti. Kasneje se preide na pravo velikost, ki omogoča močnejši in polnejši zvok.

Priporočena starost otroka za učenje klasične in akustične kitare je od 7., električne od 9., bas kitare pa od 10. leta dalje.

Vse vrste kitar na glasbeni šoli poučujejo akademski glasbeniki, profesorji Vitja Kovačević, Matej Virtič in David Kocmur.

Bas kitaro (kontrabas) poučuje akademski glasbenik prof. Vitja Kovačević.