URŠKA CVETKO

KLJUNASTA FLAVTA

kljunasta flavta
profesorica kljunaste flavte

Urška je magistrirana glasbenica na kljunasti flavti in predana glasbena pedagoginja.

Po končani nižji glasbeni šoli se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana k doc. Mateji Bajt. Leto prej je bila kot mladi talent sprejeta tudi na Kunstuniversitaet Graz v razred prof. Roberta Ungerja,  potem pa nadaljevala pri Dr. Mag. Luisi-Weichsel Yvonne.

Leta 2010 je na Akademiji za glasbo pri isti profesorici vpisala študij kljunaste flavte in po končanem dodiplomskem študiju nadaljevala z magistskim študijem v Italiji, kjer je študirala na Conservatorio di Firenze Luigi Cherubini v razredu prof. Davida Bellugija.

Ob tem se je redno dodatno izobraževala in obiskovala mojstrske tečaje pri najprodornejših glasbenikih na tem področju: Dorothee Oberlinger, Walterju Van Hauweju, Pameli Thorby, Lorenzu Cavasantiju, Michaelu Schneiderju, Danielu Brüggenu, itd.

Njeno delo in talent sta bila prepoznana in nagrajena s štipendijami in nagradami na tekmovanjih doma in v tujini (štirikratna prvonagrajenka TEMSIGa, tretja nagrada tria Chicas del David na tekmovanju Premio Claudio Abbado in posebna nagrada za muzikalnost ter tretje mesto na mednarodnem tekmovanju TARF Israel).

Kot solistka je na Siciliji in v Firencah nastopila z orkestrom Arcangello Corelli (Bach Brandenburgh concerto št. 4), s triom na prestižnem Maggio Musicale Fiorentino Festivalu, na Da Vinci Baroque Festivalu, EXPO Italy, Salone Brunelleschi, Galleria dell’Accademia, Early Music Festival Radovljica, International Festival Valli del Natisone Antiqua Romano Canavese, Accademia Musicae Antiquae Labacensis, Floating Castle Festivalu, Urška & Friends magisterski recital v Villi Favard, itn.

Z baročnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana so koncertirali v Benetkah, v ljubljanski in mariborski Operi, na Ptuju…

Urška poučuje že dobro desetletje, med vidnejše uspehe njenih učenk sodita 1. in 2. nagrada na mednarodnem tekmovanju BIM v kategoriji mešanih pihal. V letu 2014 je s triom po toskanskih šolah (IT) izvajala izobraževalne koncerte za otroke, mladino in pedagogde.

Vodi tudi mojstski tečaj v okviru odmevnega LMFL – Language and Music For Life, kjer je nasledila prof. Davida Bellugija ter glasbene delavnice za pedagoge in vzgojitelje (SKUM v Cankarjevem domu, Šibenik, Rijeka, Koper, itd).

V glasbeni šoli Lavrica poučuje predmet kljunasta flavta.