JERNEJ MAČEK

profesor trobente

je igranjem trobente je začel pri 7 letih. Osem razredov nižje glasbene šole je obiskoval v Laškem pri profesorju Marku Razboršku.

Že v nižji glasbeni šoli je pokazal velik talent za igranje trobente, saj je na svojem prvem tekmovanju v Beogradu leta 2009 osvojil prvo nagrado in 100 točk.

Leta 2013 je uspešno opravil sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer se je nato 4 leta izobraževal pri prof. Petru Jevšnikarju. Najprej se je izkazal leta 2016 na mednarodnem tekmovanju Svirel, kjer je dosegel prvo nagrado in zlato plaketo, nato pa še v zadnjem letniku srednje šole, ko je dosegel izjemen uspeh na državnem tekmovanju Temsig s prvo nagrado in zlato plaketo v kategoriji 2b.

Svojo glasbeno pot je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer študira v razredu prof. doc. Franca Kosema. V 3. Letniku študija se je izkazal na državnem tekmovanju Temsig, kjer je osvojil zlato plaketo. Svoja obzorja je v četrtem letniku razširil z enoletno študentsko izmenjavo na Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost MDW (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), pri prof. Thomasu Lachtnerju.

Aktivno igra in nastopa s trobilnim kvintetom Neobrass, s katerim so se leta 2022 udeležili tekmovanja Temsig in v najvišji kategoriji osvojili prvo nagrado z zlato plaketo in vseh možnih 100 točk.

Jernej Maček svojega glasbenega znanja ni poglabljal zgolj v klasičnih zvrsteh, ampak ga lahko velikokrat slišimo tudi v Jazz zasedbah. Sposobnost igranja in improviziranja v Big bandu in manjših combo zasedbah je mnogo let izpopolnjeval pod mentorstvom prof. Mateja Hotka in prof. Igorja Matkovića.

Redno sodeluje z mnogimi slovenskimi profesionalnimi orkestri, kot so: Slovenska filharmonija, SNG opera in balet Ljubljana, Orkester slovenske policije in drugimi.

Svoje znanje igranja trobente je nadgrajeval pri mnogih mednarodno priznanih mojstrih, kot so: Reinhold Friedrich, Jure Gradišnik , Stanko Arnold, Jeroen Berwaerts, Adam Rapa,Thomas Gansch, Marco Pierobon, Urban Agnas, Fruzsina Hara in Chris Coletti.

Na naši glasbeni šoli poučuje predmet trobenta.